Acupunctuur kan een effectieve behandelmethode zijn voor neuropathie, een aandoening waarbij er schade is aan de perifere zenuwen. Neuropathie kan verschillende oorzaken hebben, zoals diabetes, chemotherapie, auto-immuunziekten, infecties of fysieke letsels. De symptomen variëren van tintelingen, gevoelloosheid en een branderig gevoel tot scherpe pijn of zwakte in de aangedane ledematen. Traditionele behandelingen richten zich vaak op pijnbestrijding, maar acupunctuur kan helpen door niet alleen pijn te verlichten, maar ook de onderliggende disbalans in het lichaam aan te pakken.

Hoe kan acupunctuur helpen bij neuropathie?

Acupunctuur werkt door specifieke punten op het lichaam te stimuleren die de doorstroming van Qi (energie) en Bloed in de meridianen bevorderen, ontstekingen verminderen en de zenuwen helpen regenereren. In de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) wordt neuropathie vaak gezien als een verstoring in de meridianen, veroorzaakt door stagnatie van Qi en Bloed of door een tekort aan Yin, Yang, Qi of Bloed. Deze disbalans kan leiden tot een slechte doorbloeding en voeding van de zenuwen, wat uiteindelijk de symptomen van neuropathie veroorzaakt.

Voordelen van acupunctuur bij neuropathie

  1. Verbeterde doorbloeding: Acupunctuurpunten kunnen de doorbloeding in de aangedane ledematen verbeteren, waardoor er meer zuurstof en voedingsstoffen naar de zenuwen worden getransporteerd. Dit kan helpen bij het herstel van beschadigde zenuwweefsel.
  2. Vermindering van pijn en tintelingen: Door de energie- en bloedstroom te reguleren, kan acupunctuur de gevoelloosheid, tintelingen en pijnlijke sensaties in de ledematen verminderen.
  3. Ontstekingsremmend effect: Acupunctuur kan de ontstekingsreactie van het lichaam reguleren, wat belangrijk is bij neuropathieën die gepaard gaan met ontstekingen, zoals bij diabetes of auto-immuunziekten.
  4. Ondersteuning van zenuwregeneratie: Acupunctuur kan de groei van zenuwen bevorderen door de perifere zenuwen te stimuleren, waardoor hun functie verbeterd kan worden. 5. **Verbetering van de algehele energie en stemming:** Omdat neuropathie vaak gepaard gaat met vermoeidheid, angst of depressie, kan acupunctuur ook helpen om de algehele energieniveau en stemming te verbeteren, wat bijdraagt aan een betere kwaliteit van leven.
Acupunctuur bij neuropathie - Mazacu acupunctuur Lelystad

Veelgebruikte acupunctuurpunten bij neuropathie

Bij de behandeling van neuropathie worden vaak punten gebruikt die de Qi- en bloedstroom in de aangedane ledematen verbeteren, de zenuwen ondersteunen en de disbalans in de meridianen herstellen. De keuze van punten is afhankelijk van het klachtenpatroon van de patiënt en de specifieke oorzaak van de neuropathie. De punten kunnen lokaal (dicht bij het aangedane gebied) of distaal (verder weg op de meridianen) worden gekozen, afhankelijk van de conditie van de patiënt.

Onderzoek naar acupunctuur en neuropathie

Er zijn verschillende studies uitgevoerd die de effectiviteit van acupunctuur bij neuropathie ondersteunen, vooral bij diabetische en chemotherapie-geïnduceerde neuropathie. In sommige onderzoeken werd aangetoond dat acupunctuur de pijn vermindert, de gevoeligheid en doorbloeding in de ledematen verbetert, en de algehele kwaliteit van leven verhoogt.

Chinese kruiden als aanvulling

In sommige gevallen kan acupunctuur gecombineerd worden met Chinese kruiden om de effectiviteit van de behandeling te verhogen. Afhankelijk van de onderliggende oorzaak van de neuropathie kunnen kruidenformules worden gebruikt om Qi- en bloedtekorten aan te vullen, de bloedcirculatie te verbeteren of ontstekingen te verminderen.

Conclusie

Acupunctuur kan een waardevolle toevoeging zijn bij de behandeling van neuropathie, zowel om pijn te verlichten als om de zenuwen te ondersteunen bij herstel. Wil je meer weten over hoe acupunctuur jou kan helpen bij neuropathie, of wil je een afspraak maken? Neem dan gerust contact op met mijn praktijk Mazacu in Lelystad. Samen werken we aan een behandeling die jouw specifieke klachtenpatroon aanpakt en de kwaliteit van leven verbetert.

Laten we kennismaken. Neem geheel vrijblijvend contact met mij op voor een gesprek.