HET VERSCHIL MET ACUPUNCTUUR

Wat maakt Dry Needling anders

Ook al zijn de naalden hetzelfde als die gebruikt worden met acupunctuur, de behandelmethode is compleet anders. Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet. Die dan invloed hebben op de ‘energie’ in het lichaam.

Bij Dry Needling wordt meestal maar één naald gebruikt, waarmee kortdurend de spier wordt geprikkeld. Er wordt juist lokaal een naald gezet in het gebied waar de (pijn)klachten zich bevinden.

een knoop in de spier

Triggerpoints bij Dry Needling

Dry Needling werkt voornamelijk in op zogenaamde ‘triggerpoints’ in de spier. De spieren in het lichaam kunnen strakke banden gaan krijgen als de spier voor langere tijd overbelast wordt. Vaak wordt dit als ‘knoop in de spier’ benoemd.

Deze triggerpoints kunnen klachten geven zoals:
  • Pijn en stijfheid – lokaal in de spier, maar ook in het verloop van de spier of ledemaat.
  • Mobiliteitsafname van het gewricht(en) rondom de betreffende spier(en).
  • Aangepaste houding vanwege pijn
  • Afname van kracht van de betreffende spier
WAT ZIJN DE OORZAKEN VAN DEZE TRIGGERPOINTS?
  • Meestal door ‘overbelasting’. Die spier wordt tot zijn uiterste belast en er over, wat resulteert in gespannen strengen in de spier die zich niet meer kunnen ontspannen.
  • Immobilisatie, dat wil zeggen dat een bepaald deel van het lichaam voor langere duur (meestal enige weken achter elkaar) niet bewogen kunnen worden door bijvoorbeeld gips of een externe fixatuur.
  • Psychologische / psychosomatische factoren zoals stress.
  • Bepaalde tekorten aan vitaminen door bepaalde diëten of levensstijl.


de Behandeling

De behandeling richt zich er op om de strakke band in de spier te raken met de acupunctuurnaaldje. Dit naaldje wordt snel en pijnloos gezet via een klein buisje. Daarna wordt er gezocht naar de triggerpoint in de spier. Als deze gevonden is kan er in de spier een lokale aanspanning optreden, ook wel de ‘local twitch response’. Daarna kan er een diep /zwaar gevoel ontstaan en alsof de spier in de kramp kan schieten.

Het doel is om de spier weer in zijn normale spanning te krijgen. Dit zal gebeuren als de omgeving van de spier hersteld is.

Tijdens en na de behandeling kan je enige spierpijn en beurs gevoel ervaren. Dit kan een dag tot een aantal dagen doorwerken. Daarnaast kan je ook overmatig gaan zweten en mogelijk wat duizeligheid ervaren. Deze reacties kunnen per spier verschillen.


Laten we kennismaken. Neem geheel vrijblijvend contact met mij op voor een gesprek.