Er zijn veel vormen van rugpijn. De meest bekende met een duidelijke lichamelijke oorzaak zijn hernia en ischias. Toch zijn er vaker mensen met zogenoemde aspecifieke rugklachten. Hierbij is niet duidelijk wat de precieze oorzaak is. De pijn zit bovendien bijna altijd in de onderrug. Het is wel bekend dat gebrek aan lichaamsbeweging, overgewicht, een hoge werkdruk of spanningen kunnen leiden tot (lage) rugklachten.

Lage rugpijn acupunctuur - Mazacu

Acupunctuur bij rugklachten

Op de eerste plaats moet er gekeken worden waar de rugklachten vandaan komen. Het kan zijn dat je rugpijn voorkomt uit energieblokkades elders in je lichaam. Belangrijk om te beseffen is dat je energiehuishouding weer in balans wordt gebracht. Een bijkomend voordeel hiervan is dat gerelateerde klachten zoals slapeloosheid en vermoeidheid hierbij ook kunnen verdwijnen. 

Onderzoek effect acupunctuur bij lage rugklachten

Een wetenschappelijk onderzoeksrapport van het Amerikaanse instituut voor gezondheidsonderzoek en kwaliteit (AHRQ) bevestigt dat acupunctuur tot de beste behandelmethoden voor lage rugpijn behoort. In het onderzoek wordt acupunctuur vergeleken met maar liefst dertig andere therapieën. Als het gaat om pijnvermindering en functionele verbetering, blijkt acupunctuur effectiever dan of even effectief te zijn als de standaard voorgeschreven medicatie voor lage rugpijn (zoals NSAIDs, spierontspanners en pijnstillers). Bovendien komen bij deze medicijnen vaak hogere risico’s en bijwerkingen kijken.

Laten we kennismaken. Neem geheel vrijblijvend contact met mij op voor een gesprek.