Menstruatieklachten zijn bij sommige vrouwen vrij heftig en kunnen maandelijks voor veel problemen zorgen, zelfs zo dat ze enkele dagen niet functioneren. Zowel premenstrueel en tijdens de menstruatie kunnen er fysieke en emotionele schommelingen aanwezig zijn sterk onder invloed van hormoonwisselingen. Acupunctuur kan uitkomst bieden om deze maandelijkse perikelen te behandelen en voortaan te voorkomen.

Symptomen van menstruatieklachten

  • Premenstrueel bouwt de ‘stagnatie’ zich op. Resulterend in ophoping van energie en bloed waardoor de spanning zich verder opbouwt.
  • De spanning die ontstaat is vrij normaal, maar in enkele gevallen bouwt deze spanning te hoog op leidend tot stagnatie van energie en bloed. Dit kan leiden tot de bekende klachten zoals pijnlijke borsten, een opgeblazen gevoel, prikkelbaarheid, wisselende stemmingen en klachten als gespannen, depressief of agressief zijn.
  • Van PMS klachten gaat het over op de menstruatieklachten, welke bestaan uit emotionele klachten stemmingswisselingen, depressieve gevoelens en prikkelbaarheid. Fysiek gezien hebben vrouwen vaak klachten zoals pijn of kramp in de buik, vermoeidheid, hoofdpijn (migraine), gewrichtspijn, rugpijn en/of gespannen, pijnlijke borsten of tepels.

Acupunctuur bij menstruatieklachten

De verstoring van de menstruatiecyclus kan worden aangepakt met acupunctuur. Het opheffen van de stagnatie van energie en bloed zorgt voor herstel van balans in de hormoonhuishouding. De cyclus kan weer soepel verlopen waardoor de maandelijks terugkerende klachten kunnen verminderen of zelfs verdwijnen.

Onderzoek effect acupunctuur op menstruatieklachten

In de systematic review werden 19 onderzoeken vergeleken om het effect van acupunctuur en kruiden vast te stellen. De beide behandelmethoden zorgden een vermindering van premenstruele klachten van 50% of meer. Uit deze review bleek dat acupunctuur significant effectiever is dan een placebo.

Bron: Effects and treatment methods of acupuncture and herbal medicine for premenstrual syndrome/premenstrual dysphoric disorder: systematic review | BMC Complementary Medicine and Therapies | Full Text (biomedcentral.com)

Laten we kennismaken. Neem geheel vrijblijvend contact met mij op voor een gesprek.