Acne is een ander woord voor jeugdpuistjes. De puistjes zitten voornamelijk in het gezicht, maar komen ook op de rug, de borst, of op de schouders voor. De huid bevat kliertjes die een vettige stofje, talg genaamd, aanmaken. Die kliertjes kunnen verstopt of ontstoken raken, waardoor er puistjes (kleine ontstekingen) ontstaan. De behandeling bij acne bestaat naast acupunctuur voornamelijk uit voedingsadvies. Voor het behandelen, dan wel bestrijden is het belangrijk om te bekijken wat de oorzaak is van de acne en welke factoren de acne in stand houden. De mate van acne kan per individu verschillen.

Symptomen acne

Er kan onderscheid gemaakt worden in diverse groepen die acne ervaren:

  • Kinderen met spijsverteringsproblemen zijn ook gevoelig voor acne. Dit uit zich met grotere pukkels op de wangen. Veel witte grote pukkels met rode randen. Dit zijn dieper gelegen ontstekingen. Bij deze groep is het voedingsadvies nog belangrijker!
  • Acne, vooral bij pubers; zit boven de neus, bijholtes, voorhoofd, kin. Bij deze groep is het naast acupunctuur te stoppen met zuivelproducten en frituur.
  • Een andere groep mensen met acneproblemen zijn vrouwen; voornamelijk rond hun 30e levensjaar. De acné zit langs de kaaklijn, kin, borst, rug, en nog wat verdwaalde pukkels op het gezicht. Rode pukkels en soms een witte pukkel. Hyperpigmentatie is zichtbaar tijdens herstel. Dit houdt in dat er een paarsige plek kan ontstaan tijdens herstel. Dit is een teken van stagnatie van het lichaam.
  • Hormonale acne; pukkels rondom de mond  bij dames rond 30e. Bij deze behandeling moeten er geen wonderen verwacht worden. Pukkels kunnen blijven komen. Na behandeling kunnen er eerst meer komen. 3 maanden behandelen is geen overbodige luxe. Daarnaast kunnen ook andere hormonale veranderingen klachten geven die met acupunctuur behandeld kunnen worden.
  • Daarnaast hebben we nog de groep Bourgondiërs met hele grote pukkels. Deze laten diepe gaten na en dus ook littekens, laesies. Vaker mannen dan vrouwen. Ook op de romp en de rug zijn ze aanwezig. Voedingsadvies hierbij is geen alcohol en kaas.

Acupunctuur bij acne

De verschillende groepen met acne vereist een verschillende aanpak van behandelen met acupunctuur. Bij acne kan acupunctuur je helpen om blokkades op te heffen en beter in balans te komen. Tijdens het 1e gesprek inventariseren we de klachten en vanuit bepalen we samen wat de beste aanpak is. Maak een afspraak bij acupunctuurpraktijk Mazacu.

Laten we kennismaken. Neem geheel vrijblijvend contact met mij op voor een gesprek.