Wat is acupunctuur?

Ontstaan

Het ontstaan van de traditionele geneeskunde (TCM) gaat duizenden jaren terug. Gezegd wordt vanuit de Shang Dynasty 1700-1000 voor Christus. Destijds gebruikte men veel klassieke punten en is de loop van de eeuwen geperfectioneerd.

Ontwikkeling door de eeuwen heen

Vooral de laatste decennia zijn veel westerse landen in contact gekomen met acupunctuur. Doordat China sinds de jaren 70 van de vorige eeuw de grenzen steeds meer open deed voor westerlingen kwam het westen meer in contact met de traditionele geneeskunst. Zodoende kon deze holistische behandelmethode verspreid worden over de rest van de wereld. Waar het westen meer en meer TCM ging bestuderen, gingen de Chinezen meer Westerse geneeskunst toelaten.

Wetenschappelijk onderzoek

Aangenomen wordt dat acupunctuurpunten het centrale zenuwstelsel stimuleren. Hierdoor komen op zijn beurt chemicaliën vrij in de spieren, het ruggenmerg en de hersenen. Deze biochemische veranderingen kunnen het natuurlijke genezingsvermogen van het lichaam stimuleren en het fysieke en emotionele welzijn bevorderen.

De laatste 2 decennia verschijnen in rap tempo publicaties over veel aspecten van de TCM en is het voor westerlingen mogelijk om TCM te studeren aan onder andere de universiteiten van Beijing, Nanjing en Sjanghai.

Onderzoek voorbeeld

Er wordt onderzoek gedaan wat DeQi sensaties te weeg brengen in de hersenen. Middels fMRI technieken wordt er veranderingen in de hersenen gezien bij DeQi activatie van een acupunctuur punt. Alleen prikken van een naald geeft een andere reactie in hersenactiviteit. Er dient meer onderzoek gedaan te worden wat nu precies Deqi doet in de hersenen om hier een goede conclusie uit te kunnen halen.