Moxa

Moxa is gemaakt van de plant Artemisia vulgaris of bijvoetskruid . Dit is een zeer algemene, veelvoorkomende plant. De stengel wordt tot 120 cm hoog en draagt gedeelde, aan de bovenzijde kale donkergroene en aan de onderzijde witviltige bladeren. De gele of roodbruine bloemhoofdjes bevinden zich aan het einde van de stengel en bloeien van juli tot september.

Voor de moxa worden de bloemen en de bladeren gebruikt. De plant wordt langdurig gedroogd, bij voorkeur in de zon en daarna verpulverd. De stengels en nerven worden verwijderd en de plant wordt fijngemalen. Hoe langer de moxa droogt, des te krachtiger en heilzamer de werking.

Energetische verstoringen in het meridiaansysteem kunnen ook met warmte behandeld worden. Na lang klinisch onderzoek bleek de warmte van moxa of Artemisia het meest effectief.

De moxa kan op verschillende manieren wordt toegepast.

  • Lokaal als ‘piramide-vorm’ geknede moxa die op een acupunctuur punt wordt gezet en aagestoken
  • Door middel van een moxa-stick. Dit een lange staaf die bij een acupunctuur punt gehouden wordt. Voornaamste indicatie is de stuit lig behandeling, waarbij de moxa stick bij een specifiek punt gehouden wordt.
  • De moxa doos; meerdere moxa sticks die in een houten doos worden geplaatst. Deze doos wordt flink warm en deze verwarmt dan lokaal  het gebied waar deze op staat. Deze techniek pas ik voornamelijk toe bij rugklachten en soms buikklachten waar de warmte diep naar binnen kan trekken.

Tot slot is er ook een mogelijkheid om lokaal op/om de naald moxa te plaatsen. Door speciale mini-sticks te plaatsen om de naald of kleine dopjes op de naald wordt de naald lokaal verwarmt.