Tongdiagnose

Een acupuncturist bekijkt de tong tijdens de intake en de vervolg acupunctuur behandelingen. De tong geeft een beeld van de energie huishouding van de laatste tijd. Dit in tegenstelling tot de polsdiagnose wat meer een momentopname is. In de polsdiagnose zien we vaak tijdens de behandeling al veranderingen optreden. De tong zal pas de behandeling erna een nieuw beeld geven.

Wat belangrijk is bij de tong bekijken is de vorm, de kleur, de vochtigheid en het beslag. Een gezonde tong is dun, een tikje wit, een tikje vochtig en heeft dun beslag (waar doorheen je het tonglichaam ziet).

Op de tong liggen verschillende gebieden. Deze gebieden zijn op te delen in de onderste – middelste en bovenste lichaamsregio (de 3 warmers). De punt van de tong staat voor het hart met daar achter de long. In het midden bevinden zich de maag en de milt met aan de zijkanten de galblaas en de lever. De achterkant van de tong is voor de nieren.

Aan de hand van de tong diagnose en andere bevindingen zal de acupuncturist de acupunctuur punten selecteren die aansluiten bij de manifestatie van de tong en pols.