Polsdiagnose

Tijdens de acupunctuur behandeling wordt de polsdiagnose gedaan. De hartslag wordt gevoeld in beide polsen. Dit gebeurt op 3 posities die net als bij de tong staan voor het bovenste, middelste en de onderste regio van het lichaam. Deze specifieke posities komen ook overeen met bepaalde organen.

De acupuncturist probeert te voelen of de pols oppervlakkig is of diep, snel of traag, gespannen of glijdend etc. Er zijn veel punten waar op wordt gelet. De pols geeft het beeld van de energie op het huidige moment. Waar de tong een beeld geeft van de afgelopen periode, kan de pols van minuut op minuut anders zijn. Het inbrengen van een naald op een specifiek punt kan tijdens de behandeling waarneembaar zijn als verandering in de pols.

Voor het voelen van de pols worden de polsslag van de arteria radiales gebruikt. Er zijn 12 posities. 3 links en 3 aan de rechter pols. Elke positie heeft ook een oppervlakkig yang en diep yin niveau. De mate van snelheid, regelmaat, diepte, breedte, lengte, amplitude en spanning van de pulsaties geven de acupuncturist een beeld over het functioneren van organen, de relaties onderling.

Een normale pols is regelmatig, krachtig, gemakkelijk voelbaar, zonder afwijkende karakteristieken en op elk niveau een goede verdeling in energie.

Aan de hand van de tong diagnose en andere bevindingen zal de acupuncturist de acupunctuur punten selecteren die aansluiten bij de manifestatie van de tong en pols