Stuitligging

Je kindje ligt in stuitligging. Als dat zo blijft, dan kan dat enige risico’s met zich meebrengen tijdens de bevalling. Hoe verder de zwangerschap loopt hoe groter het kindje wordt en des te kleiner de kans dat hij of zij nog gaat draaien. De gynaecoloog heeft de mogelijkheid om je kindje manueel te draaien.

Voordat de gynaecoloog aan het werk gaat is er nog een optie voor het draaien van je kindje.

In week 33-35 kunnen we door moxa therapie proberen het kindje te draaien zonder medische interventie.

De behandeling met moxa (zie Moxa verwijzing pagina) bestaat uit een week lang therapie welke voor het grootste gedeelte thuis gevolgd kan worden. De 1e behandeling zal op de praktijk worden uitgevoerd en daarna thuis gecontinueerd worden voor 4 dagen. Indien er geen resultaat is nog kan het worden herhaald na een week rust.

Er wordt een moxastick 20 minuten lang bij het acupunctuur punt blaas 67 gehouden. Blaas 67, is het laatste punt van de blaas meridiaan. Het verloop van de meridiaan gaat daarna over op de nier. Het ongeboren kind is nier in Chinees geneeskunde. je gebruikt de yange meridiaan (blaas) om de nier te laten bewegen

Westers gezien heeft blaas 67 werking op de bijnierschors. Geen ontspanning en contractie en je nodigt het kind uit om te gaan draaien.

Onderzoekster I. van den Berg van het Erasmus medisch centrum, heeft in haar promotieonderzoek gekeken wat het effect kan zijn van moxatherapie. Gebruik van Moxa-therapie kan volgens Van den Berg het aantal keizersnedes bij baby’s in stuitligging met ruim de helft verminderen. Op basis van Nederlandse cijfers uit 2002 heeft zij berekend dat dit tot een besparing van 10 miljoen euro op zorgkosten kan leiden.

Bron: https://repub.eur.nl/pub/21816