Overgangsklachten / Menopauze

Symptomen van de menopauze

De meest voorkomende symptomen tijdens de menopauze ‘Mood – swings’, opvliegers, nachtelijk zweten en slaapproblemen.

  • Verandering in de stemming van een vrouw in de overgang ontstaan door wisselingen hormoonconcentraties. Wisselingen van oestrogeen en progesteron hebben een effect op de productie van serotonine. Serotonine is op zijn beurt weer verantwoordelijk voor regulatie van de stemming. Bij een te kort aan oestrogeen kan er een disbalans ontstaan en kunnen stemmingswisselingen naar voren komen.
  • De opvliegers en het nachtelijk zweten worden ook gestuurd door een te kort aan oestrogenen. In de hersenen bevindt zich de hypothalamus, dit is als het ware de thermostaat van het lichaam. De hypothalamus wordt door hormonen beïnvloed. Bij een schommeling of te kort aan oestrogeen kunnen er opvliegers ontstaan. De duur van deze opvliegers verschillen per vrouw. Ook hierdoor kan een vrouw ook fors gaan zweten, wat vervolgens ook weer de slaap negatief kan beïnvloeden.
  • Het progesteron is belangrijk voor een goede nachtrust. De schommelingen in dit hormoon beïnvloeden de duur en de diepte van de slaap. Progesteron zorgt voor het slaperige, vermoeide gevoel en oestrogeen is verantwoordelijk voor de hoeveelheid REM-slaap en de droomactiviteit. Afname van de hormonen kunnen zorgen voor  slapeloze nachten en vroeg wakker worden. Progesterontekort kan ontstaan door stress, onregelmatigheid en overslaan van de maandelijkse cyclus en menopauze.

Acupunctuur is effectief gebleken voor het verminderen van opvliegers en nachtelijk zweten. Dit kan de kwaliteit van slapen verbeteren. Uit een aantal studies vonden onderzoekers afname van de ernst van de opvliegers van de patiënten bij behandeling met acupunctuur tov een groep placebo acupunctuur.

Opvliegers en nachtelijk zweten kunnen het gevolg zijn van chemisch geïnduceerde menopauzesymptomen als gevolg van een operatie, of hormoonmedicatie (zoals Tamoxifen.)

Acupunctuur is een veilige niet-farmaceutische alternatief met weinig tot geen bijwerkingen. De behandeling kan gedaan worden tijdens gebruik van medicatie omdat er  geen interacties zijn met medicijnen. Acupunctuur is een ideale keuze is voor mensen die geen hormoon medicatie kunnen of willen nemen om opvliegers te behandelen.

In een studie gepubliceerd in Breast Cancer Research and Treatment, krijgen vrouwen tijdens gebruik van Tamoxifen behandeling met acupunctuur en verminderde hun opvliegers met 50-60%.

De behandeling voor opvliegers en nachtelijk zweten kan soms na vier behandelingen een afname van de ernst, frequentie en duur van uw opvliegers en nachtelijk zweten geven.

In sommige gevallen kan het langer duren, afhankelijk van de ernst. Sommige vrouwen komen daarna 1 keer per maand of 2 maanden om in balans te blijven, en andere vrouwen hebben enkele keren per jaar nodig om het lichaam te helpen in balans te blijven.

Bronnen:

Acupunctuur voor de behandeling van opvliegers bij borstkankerpatiënten, een gerandomiseerde, gecontroleerde studie | SpringerLink

Acupuncture for postmenopausal hot flashes – Maturitas

A randomized controlled pilot study of acupuncture for postmenopausal hot flashes: effect on nocturnal hot flashes and sleep quality – Fertility and Sterility (fertstert.org)