De behandeling bij acne bestaat naast acupunctuur voornamelijk uit voedingsadvies. Voor het behandelen cq. bestrijden is het belangrijk om te bekijken wat de oorzaak is van de acne en welke factoren de acne in stand houden. De mate van acne kan per individu verschillen.

Er kan onderscheid gemaakt worden in diverse groepen:

  • Acne, vooral bij pubers, zit boven de neus, bijholtes, voorhoofd, kin. Bij deze groep is het naast acupunctuur te stoppen met zuivelproducten en frituur.
  • Kinderen met spijsverteringsproblemen zijn ook gevoelig voor acne. Dit uit zich met grotere pukkels op de wangen. Veel witte grote pukkels met rode randen. Dit zijn dieper gelegen ontstekingen. Bij deze groep is het voedingsadvies nog belangrijker!
  • Een andere groep mensen met acne problemen zijn vrouwen, voornamelijk rond hun 30e levensjaar. De acné zit langs de kaaklijn, kin, borst, rug, en nog wat verdwaalde pukkels op het gezicht. Rode pukkels en soms een witte pukkel. Hyperpigmentatie is zichtbaar tijdens herstel. Dit houdt in dat er een paarsige plek kan ontstaan tijdens herstel. Dit is een teken van stagnatie van het lichaam.
  • Pukkels rondom de mond  bij dames rond 30e noemen we Hormonale acne.
    Bij deze behandeling moeten er geen wonderen verwacht worden. Pukkels kunnen blijven komen. Na behandeling kunnen er eerst meer komen. 3 maanden behandelen is geen overbodige luxe. Daarnaast kunnen ook andere hormale veranderingen klachten geven die met acupunctuur behandeld kunnen worden.
  • Daarnaast hebben we nog de groep bourgondiërs met hele grote pukkels welke veel geven. Deze laten diepe gaten na en dus ook littekens, laesies. Vaker mannen dan vrouwen. Ook op de romp en de rug zijn ze aanwezig. Voedingsadvies hierbij is geen alcohol en kaas.

De verschillende groepen met acne vereist een verschillende aanpak van behandelen met acupunctuur. Tijdens het 1e gesprek inventariseren we de klachten en vanuit bepalen we samen wat de beste aanpak is.